fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Motion en allt naturligare del av vården

Sedan fysisk aktivitet på recept infördes har motion sakta men säkert blivit en naturlig del av vår hälso- och sjukvård. Men forskarna som vigt sin karriär åt effekten av hälsosamma livsval efterfrågar bättre kunskaper hos personalen inom både primär- och specialistvård. 

Välfärdssjukdomar är i dag en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Samtidigt kan enkla förändringar såsom vardagsmotion och hälsosam kost minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 20 procent, hålla oss friskare upp i högre ålder och ge en snabbare återhämtning vid sjukskrivning. Sedan 2007 erbjuds fysisk aktivitet på recept på nationell nivå.  

Yvonne Wengström arbetar som både forskare och sjuksköterska vid onkologen på Karolinska sjukhuset. Den röda tråden i hennes arbete är frågan om hur vi kan lindra symtom från både sjukdom och behandling hos cancerpatienter. Hon är en av personerna bakom OptiTrain, en långtidsstudie där patienter under cancerbehandlingen får stöd och hjälp att motionera. Studien pågår till 2022, men har redan visat tydligt positiva effekter hos den motionerande testgruppen: den fysiska träningen ger tydlig lindring av bland annat smärtor och fatigue. ”De (patienterna) var också sjukskrivna i mindre omfattning och återgick tidigare till jobbet efter sjukdomsperioden”, berättar Wengström i ett forskarportätt för Karolinska Universitetet.   

Mai-Lis Hellénius arbetade i slutet av 1980-talet på en vårdcentral i Sollentuna, där hon var bland de första med att skriva ut motion på recept. Sedan dess har hon arbetat hårt för att sprida kunskap om en sundare livsstil, och föreläser ofta för både allmänhet och vårdpersonal. I dag är hon bland annat verksam vid Stockholms enda landstingsfinansierade livsstilsmottagning. Ändå möter hon fortfarande oförståelse och motstånd från kollegor och politiker om nyttan av en sund livsstil. Så sent som 2014 var hon med och argumenterade i Läkartidningen mot påståendet att fysisk aktivitet på recept skulle vara en onödig åtgärd inom svensk allmänmedicin. Även om frågan sakta har rört sig framåt, underskattas fortfarande potentialen hos vanlig enkel motion.   

Både Wengström och Hellénius understryker att det krävs resurser för att sprida budskapet om exakt hur bra motion faktiskt hjälper – både den som är frisk och den som är sjuk. En medveten investering från samhällets sida för att uppmuntra till träning kan i längden spara rena pengar. Visst är det både kostsamt och tidskrävande att pinpointa den som i dag är frisk, men som lever i riskzonen och så småningom kommer att behöva vårdens hjälp. Eller för den delen, att skapa träningsanläggningar för till exempel cancerpatienter. Men som Hellénius uttrycker det: ”Man får häftig ränta på den investeringen!”.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020