fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Årets julklapp mobillådan väcker blandade reaktioner

Kommer du ihåg 1990-talet, när wokpannan fanns i varje svenskt kök? Eller kanske 2009, när spikmattan var en självklar del av folkhemmet? I år har Svensk handel utsett mobillådan till årets julklapp – ett val som möts med både skratt och skepsis.  

Ett viktigt ämne under de senaste åren har varit vår ökande skärmtid, som tros vara en del av orsaken till att stress och psykisk ohälsa blir allt vanligare i yngre åldrar. Det är inte bara barn och unga som har svårt att motstå mobilens dragningskraft: även många vuxna fastnar i ett ändlöst scrollande som stjäl tid från familj, fritidsintressen och sömn. 

Det är det något av en cirkel som sluts: för 25 år sedan blev mobilen utsedd till årets julklapp. Kanske egentligen inte särskilt förvånande att årets julklapp är just mobillådan, som ska hjälpa oss att lägga ifrån oss telefonen på jobbmötet eller vid familjemiddagen. Själva lådan i sig kan vara vilken låda som helst, även om det går att hitta specialgjorda mobillådor ute i affärerna – värdet på årets klapp är framför allt symboliskt. 

HUI Research, som utser årets julklapp, understryker att fler och fler reflekterar över hur och när man använder sig av mobilen. Valet är en trendspaning, men reaktionerna från allmänheten har varit ljumma eller i bästa fall blandade. På nätet hittar vi allt från försiktiga hyllningskörer över den fina tanken, till skeptikerna som anser lådan för spartansk för att hamna under granen.   

Årets julklapp instiftades av Svensk handel 1988, och ska uppfylla ett eller flera av följande kriterier: den ska ha väckt intresse under det gångna året, den ska antingen ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i stora mängder, och den ska representera samtiden. Det där med att representera samtiden är tydligt när man läser vilka prylar som kammat hem titeln tidigare år: tamagotchis, dvd-spelare, spikmattor och råsaftscentrifuger ger en snabb tidsresa genom 1990-talets och 2000-talets konsumtionstrender. 

Visst säger årets klapp en hel del om sin tid. Däremot får vi väl se hur populär lådan faktiskt blir bland årets klappar ...

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020