fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

10 år sedan: Narkolepsiutbrotten i spåren av Pandemrixvaccinet

Pandemrix var ett av de vaccin som användes mot svininfluensan 2009. Kort därefter började narkolepsifallen att öka, och snart var sambandet tydligt: det rörde sig om en biverkning. Hur gick det sedan för de drabbade barnen?

År 2009 spreds H1N1-viruset över bland annat Mexiko, USA och Europa, och WHO valde att benämna utbrottet en pandemi. Den så kallade svininfluensa var inte farlig för den större delen av befolkningen, men rädslan för massinsjuknande ledde till omfattande vaccineringar. Pandemrix var ett av de vaccin som användes, och i Sverige gavs det ut 6 miljoner doser av vaccinet.

Redan under 2010 började man misstänka biverkningar och 2011 bekräftade Läkemedelsverket att Pandemrix i vissa fall orsakat narkolepsi. Förra året rapporterade UNT (5/3 2018) att nya fall av narkolepsi orsakade av Pandemrix fortfarande upptäcks, bland annat hos tidigare feldiagnostiserade patienter. Ju fler fall som upptäcks, desto allvarligare blir riskbilden. De drabbade, framför allt barn och unga, har mycket olika förutsättningar vad gäller möjligheter och kunskap att driva sin rätt till ersättning, hjälp och stöd.

Mellan 3 500 och 4000 personer beräknas i dag leva med narkolepsi i Sverige. Sjukdomen är livslång och 2018 uppskattades ungefär var tionde svensk patient ha fått den som en biverkning till vaccinet. Enligt Sveriges radio (10/10 2019) har 423 personer fått ersättning från staten för detta, men många utredningar är fortfarande oavslutade. Trots att staten tidigare angett att man tar fullt ansvar för att hjälpa de drabbade personerna och deras familjer, är det i dag många som nekas ersättning bland annat på grund av för sent ställda diagnoser.  

Tidigare i höstas lämnade en majoritet av de över 400 patienterna in ett krav på skadestånd från staten till Justitiekanslern (Aftonbladet 13/9 2019). Patienterna menar att staten kränkt deras rättigheter i enlighet med Europakonventionen – till exempel rätten till liv och rätten att inte utsättas för omänsklig behandling. Det återstår att se hur frågan behandlas.

I år är sista chansen för dem som vaccinerade sig 2009 att anmäla sig till Läkemedelsförsäkringen, som har en preskriptionstid på tio år. Det går att söka om statlig ersättning hos Kammarkollegiet i ytterligare fem år.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020