fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Framgångsrik tinnitusbehandling med Deep Brain Stimulation

Ett forskarlag i USA upptäckte av en slump att elektrisk ström i hjärnan kan lindra tinnitus. Nu hoppas man att metoden kan vara ett alternativ för de patienter som lider av de svåraste graderna av tinnitus. 

Ungefär 20 % av alla svenskar lider av tinnitus, enligt Hörselskadades riksförbund. I många fall försvinner tinnitus med tiden, men ett par procent av de drabbade måste leva med besvären utan att få lindring med tiden eller genom traditionella behandlingsmetoder som till exempel KBT. 

Nu har en forskargrupp vid University of California, USA, prövat att behandla tinnitus med deep brain stimulation (DBS) – och sett väldigt lovande resultat. DBS-behandlingen upptäcktes av en slump när en Parkinsonpatient fick DBS-behandling för sina besvär, och det visade sig att även hennes tinnitus lindrades av den elektriska strömmen. 

Hittills har DBS-behandlingen testats på fem tinnituspatienter, varav fyra av dem har uppgett sig ha blivit hjälpta av behandlingen. Det är endast de patienter som har nästan outhärdliga besvär och som inte har fått hjälp av någon annan metod som ska komma i fråga till den här typen av behandling. Patienten är vaken under operationen, vilket betyder att läkaren kan justera strömmen i enlighet med hur patienten upplever att besvären påverkas. 

SVT Nyheter (28/9 2019) har pratat med hjärnkirurgen Patric Blomstedt vid Norrlands universitetssjukhus. Blomstedt är försiktigt positiv till resultatet och påpekar att det för tillfället fortfarande är svårt att säga hur stor del av resultatet som eventuellt är placeboeffekt. ”Men med det sagt så tror jag att de kan vara något på spåren. Det ser spännande ut”, säger han till SVT.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020