fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Barnen mår bra av växelvis boende efter en separation

En avhandling från Göteborgs universitet visar att barn till separerade föräldrar mår bäst av att bo lika mycket hos båda föräldrarna. Men bara om barnet har en god relation till båda föräldrarna.

Enligt Statistiska centralbyrån har 25 % av Sveriges barn separerade föräldrar. Tidigare var det vanligt att barnen bodde större delen av tiden hos mamman och till exempel varannan helg hos pappan. Detta har dock ändrats radikalt under de senaste två decennierna, och det är i dag vanligare att tiden hos båda föräldrarna delas jämnt – så kallat växelvis boende. Var tionde svenskt barn mellan 12 och 15 år bor i dag varannan vecka hos den ena föräldern och varannan vecka hos den andra (SVT 28/10 2019).

Rakel Berman är författaren bakom avhandlingen, för vilken hon djupintervjuade 20 barn mellan 9 och 17 år. Hon är övertygad om att den svenska jämställdheten är anledningen till att barnen i dag bor en lika stor del av tiden hos sin pappa som hos sin mamma – ingen annanstans i världen är det lika vanligt. Andra faktorer som har påverkat utvecklingen i Sverige är kvinnans roll på arbetsmarknaden, vår förändrade bild av fadersrollen och de rådande normerna om vad som är bra för barn.

Berman lyfter fram att ett dubbelt boende inte är något negativt för barnet, så länge relationen till båda föräldrarna är god. Andra viktiga pusselbitar är att barnet lätt kan ta sig till skolan och har kompisar i närheten av sitt boende.

Det har tidigare funnits en uppfattning om att barn behöver bo heltid med sina föräldrar för att få en nära relation till dem, men så är alltså inte fallet. Berman noterade till och med att relationen till föräldrarna kunde bli bättre efter en separation, och att man ofta tillbringade mer tid tillsammans med vardera föräldern än vad man hade gjort innan separationen.

Vill du veta mer om vilka faktorer som är viktiga för att barnet ska må bra? Läs Rakel Bermans avhandling om barns tankar kring växelvis boende.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020