Året närmar sig sitt slut och arbetsuppgifterna som ska vara avklarade innan årsskiftet börjar hopa sig. Här kommer ett par konkreta tips som hjälper dig att inte skjuta fram arbetet till nästa år ...
Varför skjuter vi upp arbete som vi vet måste göras? Alexander Rozental är psykologen som är specialiserad på prokrastinering, och han hjälper dig att klara av surdegarna innan 2020 är här.
- Ha rätt förväntningar
Ofta är det våra förväntningar på en viss uppgift (tråkig, svår, jobbig ... ) som sätter käppar i hjulet för oss. Är dina förväntningar rimliga? Var kommer de ifrån? Kan uppgiften bli lättare eller roligare om du tar hjälp av någon? Börja med att göra dig en korrekt bild av arbetet som du har framför dig, så löser du ofta en del av problemet.
- Utnyttja vårt naturliga belöningssystem
Det känns ju riktigt bra att bli klar med något, eller hur? Vårt belöningssystem är anledningen till att vi städar skrivbordet istället för att göra det som faktiskt står överst på vår lista – vi får ju i alla fall någonting gjort. Var smart och utnyttja samma mekanism för de svåra arbetsuppgifterna: dela upp dem i konkreta delmål, så kommer belöningskänslan både snabbare och oftare.
- Sätt målet vid ”good enough”
Om du skjuter upp arbete för att du vill leverera ett ”perfekt” resultat, ska du börja öva dig på att leverera good enough. Till en början känns det obehagligt att släppa ifrån sig något tidigare än vad man är van vid. Du kommer dock snart att märka att det inte blir värre än så – och att resultatet i ärlighetens namn fortfarande blir ungefär detsamma. En extra bonus: all tid du sparar genom att lägga ner en vettig mängd arbete på varje uppgift.
Få ännu fler tips och lär dig mer om mekanismerna bakom vårt beteende i boken Dansa på deadline av Alexander Rozental och Lina Wennersten.