fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Läkemedelsverkets förslag: skärp reglerna för att driva apotek

I vårt förra nyhetsblad berättade vi att en föreslagen lagändring från Läkemedelsverket riskerar att stoppa ICA:s planer på vårdinrättningar i anslutning till Apotek Hjärtat. Nu har Läkemedelsverkets slutgiltiga rapport offentliggjorts, och rekommendationen blev den väntade. 

Läkemedelsverket anser att risken för att onödiga – eller dyrare – mediciner skrivs ut ökar, om apoteket ägs av en privat vårdmottagning. Därmed har man nu rekommenderat regeringen att instifta en lag som skulle förhindra ett sådant ägarförhållande. Samma rekommendation gäller i fall med motsatt ägarförhållande, där alltså apoteket är majoritetsägare i en mottagning. Rekommendation omfattar även mottagningar inom djursjukvården. 

”Vi har inga fall idag som föranleder förändringarna, men vill förebygga överförskrivning av läkemedel på grund av otydliga regler innan det inträffar”, säger Anna Beckman Gyllenstrand, utredare hos Läkemedelsverket (Läkemedelsverkets pressmeddelande 26/9 2019). Samtidigt anser man att det definitivt kan ha fördelar om apotek och vårdmottagningar samarbetar. Samarbetet behöver dock inte innebära ett gemensamt ägande, understryker Beckman Gyllenstrand. 

Sveriges radio har tidigare berättat (27/9 2019) att bland annat Sveriges Apoteksförening är kritiska mot begränsningar i vem som får driva apotek, just då man inte har kunnat visa från Läkemedelsverkets håll att den här typen av problem är en reell risk. Läkarförbundet har däremot varit positivt till Läkemedelsverkets rekommendation, och angav i sitt remissvar till förslaget att förändringen bör genomföras så snart som möjligt.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020