fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Sex månaders karens för den som vill byta till privat arbetsgivare

Landstingens karensvillkor sätter krokben för de privata vårdbolagens rekrytering och riskerar att påverka hela regionens personalförsöljning. 

De flesta landstingen har en karensperiod på sex månader för sina anställda. Det innebär att all vårdpersonal som varit anställd av regionen tvingas vänta i sex månader efter avslutad anställning innan man kan övergå till en privat arbetsgivare – något som både gör det svårt för privata vårdgivare att rekrytera personal i området, och för den anställda att byta från en offentlig arbetsgivare till en privat. 

”Vi tycker att karenskravet är en katastrof. Om samma krav införs i alla kommande upphandlingar blir det svårt för våra medlemmar som arbetar inom regionen att byta och börja jobba hos en privat vårdgivare”, säger Susanne Blom Persson, Vårdförbundets regionala skyddsombud i Västra Götaland. 

”Det fattas vårdpersonal i hela Sverige. Vi behöver göra yrkena attraktiva. Det här påverkar inte bara de privata vårdgivarna utan hela hälsosektorn”, säger Praktikertjänsts vice VD Carina Olson till Vårdfokus (23/8 2019). Tomas Andersson, chef för Västra Götalandregionens enhet för specialistvård, menar istället att karenskravet säkerställer att regionens personalkapacitet inom vård och omsorg växer istället för att den redan befintliga kapaciteten bara omfördelas. 

Diskussionen kring karenskravet har aktualiserats i och med en misslyckad upphandling gällande Lundby närsjukhus i Göteborg. Sjukhuset har över 100 000 patientbesök per år och har sedan år 2000 drivits av vårdbolaget Capio. Nu går avtalet ut, men varken Capio eller andra vårdbolag har visat intresse för att driva sjukhuset sedan det stått klart att upphandlingen omfattas av karensvillkoret.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020