fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Moms på hyrpersonal drabbar i längden både personal och patienter

Den 1 juli infördes moms på hyrpersonal inom vården. Det har alltså skett en direkt kostnadsökning på 25 procent för den som hyr personal – en ökning som riskerar att stjälpa mindre privata mottagningar och på sikt leda till bemanningssvårigheter. 

Beslutet fattades under hösten 2018, och bland annat Vårdföretagarna varnade för att det skulle få stora konsekvenser för den privata vården. Enligt beslutet ska både privata och allmänna vårdmottagningar betala moms när man hyr in legitimerad vårdpersonal. Momsen gäller bland annat om man hyr in sjuksköterskor från bemanningsföretag vid arbetstoppar eller specialistläkare för särskilda behov. 

Kommuner och landsting har särskild rätt till ersättning för momskostnader, vilket innebär att beslutet framför allt slår negativt mot privata vårdinrättningar. Beslutet grundar sig i en dom från Högsta domstolen. ”I motiveringen till domen står det att det är själva uthyrningen som ska bedömas och inte vad den uthyrda personalen ska göra hos köparen, till exempel ge vård”, sade Kerstin Alvesson, rättslig expert hos Skatteverket, när beslutet offentliggjordes (25/10 2018). 

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund påpekade redan i oktober 2018 att detta skapar en ännu större diskrepans i förutsättningarna för privata och offentliga aktörer att bedriva vård – vilket i slutändan riskerar att ge en negativ effekt för både personal och patienter, inom privat såväl som offentlig vård. ”Följderna drabbar inte bara patienter och brukare, utan också kommuner och landsting. Det blir värst på mindre orter där det är svårare att rekrytera kvalificerad vårdpersonal”, underströk Fryklund i branschorganisationens svar på beslutet

Även Läkarförbundet ställer sig negativa till beslutet. De har under våren fått in oroliga frågor från medlemmarna och har nu tillsammans med Vårdföretagarna skickat in en offentlig skrivelse där de lyfter fram konsekvenser såsom sämre konkurrensvillkor, bemanningssvårigheter och en överhängande risk att mindre mottagningar i längden inte klarar av att bära kostnaderna.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020