fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

EU-ländernas syn på abort

Rätten till abort är en het fråga som i dag känns skrämmande aktuell. Inom EU lyfter konservativa partier förslag om begränsade abortlagar och i USA har Alabama röstat igenom ett abortförbud. Samtidigt dör nära 50 000 flickor och kvinnor varje år till följd av olagliga aborter, enligt WHO.

I maj skärptes Norges abortlag för första gången på 40 år. Beslutet i sig rör endast kvinnor som bär på flera foster samtidigt, och var inte vad som fick demonstranterna att protestera. Det som upprörde var det faktum att lagen innebar en åtstramning av den norska abortlagen – den första på fyrtio år. Även i Finland är rätten till abort villkorad: en gravid kvinna mellan 18 och 39 år måste uppfylla vissa parametrar rörande hennes hälsa, sociala situation eller ekonomi för att få göra abort. 

Hur ser det ut med aborträtten inom resten av EU? Även om det råder fri abort i de flesta EU-länderna, finns några strikta undantag. Malta och Andorra har totalförbud mot abort oavsett omständigheter, medan Liechtenstein och mikrostaten San Marino endast tillåter abort vid fara för kvinnans liv.

I Polen är abort endast tillåtet av tre skäl: om kvinnans liv är i fara, om hon har blivit gravid genom våldtäkt eller incest eller om fostret har en livshotande sjukdom. För två år sedan protesterade hundratusentals polacker mot ett nytt förslag som skulle ha gjort abort straffbart med fängelse.

I andra länder har abortlagarna börjat inskränkas och abortmotståndet växt. I Kroatien är abort tillåtet fram till tionde veckan, men enligt en rapport från 2014 vägrar ungefär hälften av läkarna att genomföra aborter.  Även i regeringen finns uttalade abortmotståndare som hårt kritiserar rätten till abort. Abort är mycket stigmatiserat även i Italien, där samvetsvägran är vanligt hos vårdpersonal.

Innan den nuvarande abortlagen trädde i kraft i Sverige 1975 var det vanligt att svenska kvinnor i hemlighet åkte till Polen för att göra abort. Nu rör sig kvinnorna åt andra hållet, under tiden som kampen om aborträtten fortsätter.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020