fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Svenska vestibulitvården – en skandal?

SVT Nyheter har gjort en djupgranskning av den svenska vestibulitvården, och resultat är nedslående: stora kunskapsluckor leder till felaktiga diagnoser och behandlingar som förvärrar smärtorna.

Vestibulitpatienten Elise har så ont att hon inte kan sitta vid matbordet och äta. Hon har även fått ge upp tanken på att cykla eller rida. Men vilken typ av hjälp kan hon, och de övriga 71 kvinnor som intervjuats av SVT, förvänta sig från vården? Näst intill ingen, visar det sig.  

Enligt Vårdguiden drabbar vestibulit var tionde kvinna mellan 18 och 25 år. Hur många kvinnor över 25 som lider av vestibulit vet man inte. Det finns ett stort mörkertal gällande antalet drabbade, och för många dröjer det till och med år innan man får en korrekt diagnos. Socialstyrelsens kartläggning från 2018 visar att det finns stora regionala skillnader i både diagnossättning och behandling av sjukdomen.

SVT-journalisten Jenny Lagerstedt bestämde sig för att gräva djupare i vestibulitvården efter att ha fått ta del av kvinnors berättelser på Facebook. Hon var chockad över hur ont de drabbade kvinnorna hade – och hur svårt det var att få hjälp. De vårdmottagningar som SVT är i kontakt med erkänner att det finns kunskapsluckor kring vestibulit, samtidigt som regionerna prioriterar sjukdomen väldigt olika. En av Sveriges största vestibulitexperter är Nina Bohm Starke, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Hon kallar det bemötande patienterna i SVT:s granskning har fått för ”en vårdskandal”.

– Jag möter patienter som farit illa i vården, inte blivit tagna på allvar och fått helt felaktiga råd. Det behövs verkligen en förbättring inom kunskapen på många plan, säger Bohm Starke till SVT Nyheter.

I dokumentären Fittan brinner som visas på SVT Play kan du höra Ana, Hanna och Elise berätta om livet med vestibulit.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020