fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Självskadebeteende – ett känsligt ämne som väcker många frågor

Självskadebeteendet kan vara ett rop på hjälp eller ett sätt att lindra en ångest så stark att man inte klarar av att hantera den. En ny bok i ämnet ger vårdpersonal tips om hur vi på bästa sätt hjälper både patient och anhöriga. 

Vården möter allt fler som skadar sig själva. Vi vet inte exakt hur vanligt det är med självskadebeteende i Sverige, men studier visar att det är vanligare hos ungdomar än vuxna, och att det är fler unga tjejer än killar som skadar sig själva. Självskadebeteendet omfattar ofta en komplex problematik där både patient och anhöriga påverkas. Det väcker mycket oro och frustration hos de inblandade: varför väljer man att skada sig själv, och på vilket sätt kan vi hjälpa? 

Den nya boken Självskadebeteende – Upptäcka, förstå och behandla av psykologerna Johan Bjureberg och Jonas Bjärehed strävar efter att ge en stabilare utgångspunkt till den som möter dessa patienter. Författarna ger en nyanserad bakgrund till självskadebeteendet, vilka patienter som framför allt drabbas och hur orsakerna bakom kan se ut. Samtidigt är boken en praktisk handbok som ger förslag på hemuppgifter till patienten och behandlingsstrategier för att hjälpa patienten. Den tar även upp den anhöriges perspektiv på ett lättillgängligt sätt. 

Vill du lära dig mer om självskadebeteende? Nationella självskadeprojektet initierades av Socialstyrelsen och SKL år 2011, och här arbetar medarbetare från landstingen tillsammans med forskare och personer med egen erfarenhet av självskadebeteende. På projektets hemsida finns information om självskadebeteende, rekommendationer för hur detta ska bemötas och en stor mängd samlat forskningsmaterial. Där finns även en lättare text riktad till den som själv lider av självskadebeteende eller har en nära anhörig som skadar sig själv.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020