fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Framtidens mikrorobotar rensar plack från våra tänder

Robotar blir en allt vanligare del av vardagen – så även inom vården. Tänk dig en armé av mikrorobotar som attackerar placken på dina tänder. Snart kommer detta att vara verklighet.    

Vid Pennsylvanias universitet har ett team av tandläkare, ingenjörer och biologer lyckats skapa ett städteam i miniformat för din mun. Städarna utgörs av två olika mikroskopiska robotsystem, där det ena jobbar på tandytan och det andra letar sig in i mer svåråtkomliga utrymmen. Robotarna kommer att effektivisera arbetet för tandläkare och tandhygienister samtidigt som man erbjuder patienten en behagligare upplevelse. 

Robotarna rensar inte bara bort plack från tänder, utan kan även användas för att göra rent till exempel instrument och katetrar från biofilm. Forskningsledare Hyun Koo menar att uppfinningen kan leda till viktiga resultat även inom andra biomedicinska områden där man brottas med antibiotikaresistent biofilm. 

”Existerande behandlingsmetoder för olika typer av biofilmer är ineffektiva, i och med att de inte har förmågan att samtidigt bryta ned all typ av skyddande matrix, döda bakterierna inuti och fysiskt ta bort de biologiskt nedbrutna resterna”, säger Koo. ”De här robotarna klarar effektivt av alla tre punkterna samtidigt, och lämnar inga spår av biofilm efter sig.” 

Det kommer fortfarande att dröja ett tag innan vi får se mikrorobotarna hos tandläkaren, men projektet har fått finansiering från Penn Health-Tech. De finansierar typiskt interdisciplinära projekt inom vårdteknik som kan komma till nytta för en bredare sektor.  

Läs mer om projektet och se hur robotarna fungerar på Penn Today, Pennsylvania Universitets nyhetssida.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020