fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Finlands chefssjuksköterska påverkar politiken på högsta nivå

Finlands chefssjuksköterska saknar WHO:s titel, men är bäst i Norden på att synliggöra sjuksköterskans perspektiv på högsta nivå.   

SNN, sjuksköterskornas samarbete i Norden, har under våren publicerat en rapport om sjuksköterskans inflytande i de olika nordiska länderna. Ett av Världshälsoorganisationens (WHO) mål är att ge sjuksköterskor större inflytande i politiken, både nationellt och internationellt. SNN:s rapport tittar utgår från hur detta fungerar i de nordiska länderna, och lyfter fram Finland som ett gott exempel på en välfungerande struktur. 

Även om Finland saknar det som WHO kallar för ”Government chief nursing officer” har man lyckats få in sjuksköterskans perspektiv även på beslutsfattande nivå: när viktiga beslut som påverkar vården ska fattas kontaktas Marjukka Vallimies-Patomäki, expertkonsult vid Social- och hälsovårdsministeriet. Sjuksköterskan och barnmorskan Vallimies-Patomäki ger råd och expertstöd i frågor som bland annat gäller lagstiftning och budget på vårdområdet.

Själv tror Vallimies-Patomäki att det fungerar bra i Finland eftersom det finns en tydlig arbetsstruktur och hon själv är en del av ett interprofessionellt team av rådgivare. Detta är även något som rapporten lyfter fram: för att rollen som chief nursing officer ska tjäna sitt syfte krävs en tydlig struktur vars uttalade mål är att ge sjuksköterskorna politiskt inflytande. WHO:s grundtanke är att se sjuksköterskor på alla nivåer i samhället.   

Låter arbetet som chefssjuksköterska lockande? Då är Vallimies-Patomäkis tips att doktorera – det utvecklar det kritiska tänkandet och ger vana att arbeta vetenskapligt. Dessutom har hon ett brett kontaktnät och en stark personlighet, egenskaper som kommer till nytta i det politiska arbetet.

När Sveriges chief nursing officer Charlotta George tillträde posten hos Socialstyrelsen 2016 kallade Vårdfokus rollen för ”Vårdsveriges mest okända toppjobb”.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020