fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Hjärnforskaren som vill få oss att tänka till kring skärmen

Vad händer med oss när vi scrollar fyra timmar om dagen? Varför har mer än varannan 15-årig tjej och var tredje kille svårt att sova? De här frågorna vill hjärnforskaren Sissela Nutley väcka med projektet Arts & Hearts.  

Musikalen Det syns inte handlar om det digitaliserade samhället och hur det påverkar framför allt unga människors hjärnor. Musikalen har gått på både Scalateatern och Teater Maxim i Stockholm, och bakom projektet står den ideella föreningen Arts & Hearts. Musikalen föddes ur funderingar på vilken långsiktig påverkan det digitaliserade samhället kommer att ha på vår empati och medmänsklighet.

Bakom musikalen står föreningens grundare Sissela Nutley, hjärnforskaren som specialiserat sig på hjärnans utveckling och formbarhet. I mars i år släpptes även hennes bok Distraherad – en djupdykning i vad som händer med hjärnan när vår uppmärksamhet ständigt delas mellan en uppsjö av tekniska prylar och tjänster.  

I en intervju med Modern psykologi (18/3 2019) lyfter Nutley fram att vi snarast borde betrakta skärmtid som lördagsgodis – åtminstone för tretton- till artonåringar, som ofta spenderar mer än sex timmar per dag vid skärmen. När man pratar om en så pass stor del av dagen är det inte svårt att förstå att innehållet påverkar hur användaren mår. Nutley understryker dock att vi inte vet hur pass stor skuld skärmtiden har i den ökande psykiska ohälsan hos dagens unga. I och med att smarta telefoner är en så pass integrerad del av samhället är det i stort sett omöjligt att göra en jämförande studie med någon som inte använder sig av ny teknik ...

Känns livet på eller utanför skärmen stressigt? Nutley rekommenderar en kram på minst tjugo sekunder för en direkt välmåendeboost. Kramen behöver inte ges till en partner eller familjemedlem för att fungera, utan även en kollega, en vän eller ett husdjur ger samma effekt. Finns det ingen i närheten räcker det faktiskt med att klappa om sig själv. Där kan vi tala om dubbel innebörd i uppmaningen ge dig själv en klapp på axeln!

Läs mer i Sissela Nutleys bok Distraherad: hjärnan, skärmen och krafterna bakom, utgiven av Natur & Kultur.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020