fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Vård och skola under Datainspektionens lupp

Skolan och vården är de verksamhetsområden som hamnar under Datainspektionens lupp 2019 och 2020. Generaldirektören ringar in ett akut behov att kontrollera informationshanteringen inom dessa två områden.

Vård och skola ligger i fokus för Datainspektionens granskningar 2019 och 2020 rapporterar Aftonbladet (23/3 2019). Framför allt vill man kontrollera hur känslig information hanteras inom områdena. Både vård och skola samlar in personuppgifter från en potentiellt sårbar målgrupp, och i takt med att tekniken fortsätter att utvecklas samlas och lagras informationen på nya sätt. ”När det gäller ny teknik behöver vi vara ute tidigt och berätta vad som är okej och inte”, säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin till Aftonbladet.

Redan under förra året uppmärksammade Datainspektionen fall där skolor hade använt sig av ansiktsigenkänning för att notera elevernas närvaro. Den information som samlas in vid ansiktsigenkänning räknas som känsliga personuppgifter, och det innebär att det krävs tydliga rutiner för vem som tar ansvar för att lagra – och senare förstöra – dessa uppgifter. Nu ska Datainspektionen mer övergripande titta på hur ansiktsigenkänning kan komma att användas i skolan, och om det behövs något nytt regelverk för detta.

Inom vården sker tillämpningen av ny teknik ofta långsammare än i skolvärlden. Men mängden konfidentiell information betyder att det inte finns utrymme för läckor. Den stora Vårdguiden-skandalen blev en viktig påminnelse för vikten av fungerande rutiner och regelbundna kontroller av dessa. Hos Datainspektionen påpekar man dock att skandalen inte är den enda anledningen till att vårdområdet nu prioriteras, utan att behovet fanns där sedan tidigare.

Den första granskningen av flera vårdgivare inleddes i slutet av mars. Fokus kommer att ligga på hanteringen av journalsystemen – till exempel hur behörigheter hanteras och om loggsystemen är tillräckliga. Bland de vårdgivare som nu granskas finns bland annat Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Aleris Sjukvård och nätläkaren Kry.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020