fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Vårdchefer oroade över framtida bemanning

Bemanningsfrågan stjäl tid från vårdens chefer – ett problem som dessutom kommer att växa med tiden. Samtidigt vill både sjuksköterskor och chefer se närvarande ledare med tid för den enskilda medarbetaren.   

En närvarande chef som har tid att se den enskilda medarbetaren och stötta denna i arbetet. Som själv hugger på golvet och handleder den nyanställda sjuksköterskan. Ja, så kan det låta när nyexade sjuksköterskor beskriver sin idealchef och förväntningarna på denna. Men verkligheten ute i arbetslivet är ofta en helt annan. 

I början av mars rapporterade Vårdfokus om resultatet i Vårdförbundets chefsenkät. De över tusen chefer som deltog i enkäten 2018 ser stora framtida utmaningar. Hur ska vi bäst använda oss av digitaliseringen i framtiden, vad händer när antalet äldre ökar och framför allt – hur löser vi det skriande behovet av mer personal? 

Bemanningsfrågan är den fråga som väcker absolut mest oro hos enkätdeltagarna: cirka 75 procent av de tillfrågade cheferna anger personalbrist som en (ännu större) framtida utmaning. Dessutom tar bemanningen redan i dag upp en stor del av chefernas arbetsdag. Svårigheterna ligger inte bara i att hitta sjuksköterskor med rätt kompetens, utan även i att behålla duktig och erfaren personal. 

Ett av problemen är att den rekryterande chefen ofta inte har mandat att sätta löner. Om lönen inte är attraktiv går duktig personal snart vidare, till andra arbetsplatser eller till och med andra yrken. Bland enkätdeltagarna syns ett tydligt önskemål om större mandat inom bemanning och lönesättning samt mindre centralstyrda arbetsplatser. 

”De nya generationerna nöjer sig inte med de förutsättningar som tidigare har accepterats. De vill ha uppskattning för sitt jobb med lön, utveckling och andra morötter”, säger en av enkätdeltagarna apropå resursbristen inom vården. Flera av cheferna lyfter dessutom att mer erfaren personal endast kan behållas genom att erbjuda en lönenivå som faktiskt premierar kompetensnivån hos dessa.

Läs hela rapporten från Vårdförbundet här:

https://www.vardforbundet.se/siteassets/chef/vfchef_enkat_2018_rapport_del-2_final.pdf

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020