fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Rekordmånga skriver det omdebatterade kunskapsprovet

Nu erbjuder även Linnéuniversitetet det medicinska kunskapsprovet för utländska läkare, och antalet anmälningar till den senaste provomgången nådde rekordhöjder. Samtidigt fortsätter debatten kring provet och dess relevans. 

Redan under 2016 kritiserade en panel från Läkartidningen det medicinska kunskapsprovets utformning – man ansåg att en stor del av frågorna var antingen oviktiga för det kliniska arbetet, eller alltför specialiserade. Av panelens åtta läkare, varav fem var specialister, fick sex godkänt på provet när de testskrev det. Och 2018 var provet i hetluften igen. Enligt en skrivelse som lämnades till Socialdepartementet, underskriven av läkare från olika delar av Sverige, testar provet fortfarande inte relevanta kunskaper. 

När februari månads provtillfälle gick av stapeln var det 370 utländska läkare som skrev provet, rapporterar Läkartidningen. Trots tidigare kritik har provfrågorna inte gjorts om. Istället har man utökat provtiden från tre till fyra timmar samt infört en tillfällig dispens som ger provdeltagarna möjlighet att skriva om provet hur många gånger som helst. Detta är dock en tillfällig regel som upphör att gälla i juli i år – därefter har man återigen tre provtillfällen på sig att få godkänt. Från och med det första provtillfället har läkaren fem år på sig att genomföra båda det teoretiska och det praktiska provet med godkänt. 

Provet går i dag att skriva på fyra orter i Sverige: Lund, Kalmar, Göteborg och Umeå. Av dessa är alltså Kalmar ett nytillskott för 2019. Linda Leonhardt från Linnéuniversitetet understryker att man medvetet erbjuder detta för att behålla fler läkare i regionen. ”Ju fler saker som läkarna inte kan göra här, desto större är risken att vi förlorar dem”, säger Leonhardt till Läkartidningen. 

Inom Kalmar region arbetar man sedan några år tillbaka målinriktat med att i ett tidigt skede nå ut till de läkare som kommer till Sverige. En av målsättningarna har varit att fånga upp utländska läkare redan på asylboendet och erbjuda dem särskild språkundervisning. Nästa steg blir att erbjuda en förberedelsekurs som ska hjälpa läkarna att klara kunskapsprovet. 

Nästa provtillfälle sker i maj.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020