fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Katrin Hruska: akutläkaren som skolar om sig till sjuksköterska

Sjuksköterskan är en företrädare för patienten gentemot andra professioner”. Det är en av anledningarna till att läkaren Katrin Hruska nu utbildar sig till sjuksköterska. 

Kanske känner du redan igen namnet Katrin Hruska. Hon är sedan tidigare känd för sitt engagemang i fallet Fikru Maru, den svenske läkaren som satt fängslad i Etiopien. Nu är Hruska aktuell för sitt beslut att återigen bli universitetsstudent – men denna gång på sjuksköterskeutbildningen. Beslutet har väckt nyfikenhet och uppmärksammats i både Dagens Medicin och Läkartidningen, men Hruska själv har valt att ligga lågt. 

På Hruskas blogg akutläkaren får vi följa hennes tankar kring utbildningen, och där förklarar hon även varför hon inte vill göras till en talesperson för sjuksköterskor eller sjuksköterskestudenter. Hon anser att detta ytterligare skulle förstärka den maktobalans som finns mellan omvårdnad och medicin – en obalans som hon själv är kritisk till. ”Min officiella roll har alltid varit som företrädare eller representant för akutläkare i Sverige. Det har varit, och är fortfarande, en hård kamp som jag inte på något sätt har lämnat. Därför har jag tackat nej till att vara med i intervjuer eller att blogga för någon annan än mig själv”, skriver hon. 

Så varför läsa till sjuksköterska efter 25 år som akutläkare? På bloggen berättar hon att idén föddes under en kurs i handledning. Hon var den enda läkaren där, något som gav henne en nyttig reality check: ”Att vara ensam läkare i en grupp med andra professioner är lite speciellt. Alla var vana att arbeta i team och diskussionerna utmynnade ofta i historier om hur sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster varit överens om en plan, som läkaren omkullkastade utan att ens förstå att den hade funnits.” 

Idén att börja på sjuksköterskeprogrammet kändes direkt självklar. ”Som sjuksköterska har man möjlighet att arbeta i många olika miljöer och lära sig nya saker. Jag går den här utbildningen för att jag tror att den kommer att göra mig till en bättre läkare, men kanske kommer jag fram till att jag ibland hellre vill vara sjuksköterska. Hur som helst blir det en spännande tid.”  

Vi kan inte annat än hålla med och ser fram emot att följa Hruskas fortsatta rapportering från utbildningen!

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020