fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Kulturen ger skydd mot depression

Forskning visar att musik, konst och andra typer av kultur håller hjärnan friskare och gladare. Dessutom ger en kulturell aktivitet chansen att lägga bort rollen som patient en stund och fokusera på något utanför den egna kroppen och sinnet.

Hänger kultur och hälsa ihop? På sin hemsida skriver SVT om en ny brittisk långtidsstudie som visar att kultur minskar risken för depression hos äldre. Den tio år långa studien visar att risken att drabbas av depression nästan halveras för den som går bio, teater eller museum minst en gång i månaden. Den positiva effekten av kulturella aktiviteter ligger delvis i kombinationen av olika faktorer som är bra för äldres hälsa: lätt fysisk aktivitet, kognitiv träning och ett socialt sammanhang.

Under åren 2012–2014 genomförde Helsingborg stad projektet ”Kultur på recept 2.0”. I projektet deltog patienter som hade sökt sig till vården på grund av psykisk ohälsa eller smärtproblematik. Majoriteten av deltagarna upplevde att de mådde bättre, och att de kände sig kapabla att arbeta i högre utsträckning. Även utvärderingen av projektet visade tydligt att deltagarnas tillstånd hade blivit bättre. Vad som däremot saknades var en uppföljning som svarade på varför kultur fick deltagarna att må bättre.

Konst och kultur har länge använts inom terapi, och det är känt att det ger patienter som har svårt att sätta ord på sina upplevelser ett verktyg för att kommunicera känslor. Betlhem Royal Hospital i London driver ett eget konstgalleri. Sjukhuset hör till en av världens äldsta psykiatriska vårdinstitutioner, och de har vårdat många kända konstnärer.

I dag erbjuder de flesta landsting i Sverige ingen form av kulturaktiviteter på recept, och en av huvudanledningarna är alltså att det har saknats välgrundade bevis på att kultur faktiskt får oss att må bättre. Kanske kan den brittiska studien bana ny mark för projekt som kopplar samman kultur och hälsa – både vår fysiska och psykiska.  

Även här hemma försöker forskare och läkare hitta svar till varför kultur har en positiv effekt på vårt mående: The Cultural Brain Initiative är en satsning vid Karolinska institutet som samlar internationell forskning om sambandet mellan kultur och hälsa. Här finns mycket matnyttig och spännande läsning för både forskare, vårdpersonal, socialarbetare och nyfiken allmänhet.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020