fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Nyexade vill ha närvarande chef och grundlig introduktion

Många nyutexaminerade sjuksköterskor upplever att det finns ett glapp mellan utbildningen och verkligheten ute på arbetsplatsen. Nu visar en studie från Sophiahemmets högskola hur övergången mellan studier och arbetsliv blir bättre – om de nybakade sjuksköterskorna själva får välja.  

Åsa Gransjö Craftman, lärare på sjuksköterskeutbildningen vid Sophiahemmet högskola, säger i en intervju med Vårdfokus (19/12 2018) att det i dag finns för få erfarna sjuksköterskor ute på avdelningarna. ”Omsättningen av sjuksköterskor är så hög att nya sjuksköterskor ofta får introduktion av någon som bara jobbat ett halvår själv”.

Tillsammans med forskarkollegorna Karin Bergkvist och Linda Gellerstedt publicerade Gransjö i december 2018 en studie om just nyutexaminerade sjuksköterskors upplevelse av övergången från studier till arbete. Studien baseras på en fokusgrupp om nitton sjuksköterskor som arbetade vid ett stort akutsjukhus. De tre forskarna kunde se tre huvudsakliga önskemål i studiegruppens svar: en genomtänkt introduktion till arbetet, stöd i övergången till att arbeta självständigt och en närvarande chef.

Steget från student till sjuksköterska kändes inte bara jobbigt för studenter som var nervösa över att börja fatta självständiga beslut gällande patienterna. Även de studenter som var mer självsäkra och redo för arbetslivet upplevde att steget mellan de två stadierna var högt. ”De menade att kraven var höga, patienterna svårt sjuka och att de kände att de saknade klinisk erfarenhet”, säger Bergkvist.

Deltagarna i studien hade även en tydlig bild av vad de förväntade sig från sin chef. Chefen ska vara flexibel och närvarande, och gärna ha möjlighet att handleda sjuksköterskan den första tiden. Med andra ord stämmer bilden av chefens roll på arbetsplatsen inte alltid överens med hur verkligheten ser ut: ofta har cheferna för mycket att göra för att de ska ha möjlighet att själva handleda under de första arbetsveckorna.

Åsa Gransjö Craftman, Karin Bergkvist och Linda Gellerstedt konstaterar att det behövs en introduktion som tydligt syftar till att överbrygga glappet mellan utbildningen och det faktiska arbetet på golvet. ”Däremot kanske den inte behöver vara en standardplan, för vi är alla olika. Som chef måste man också följa upp de nyanställda sjuksköterskorna”, säger Bergkvist till Vårdfokus.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020