fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

BBC:s placebotest visar på fungerande resultat – trots ärlighet

Kan mångårig ryggsmärta lindras med rismjöl och förväntningar? Ja, i alla fall enligt det placeboexperiment som BBC utförde med 100 britter.

Under 2018 genomförde BBC ett placeboexperiment med 100 deltagare som led av mångåriga ryggsmärtor. Deltagarna informerades om att en del av gruppen skulle få testa ett nytt smärtstillande medel, medan den andra halvan skulle få placebo. I själva verket fick samtliga deltagare ett placebopreparat.

Den 71-årige Jim Pearce var en av personerna som deltog i testet, och i den videodagbok som samtliga deltagare förde får vi se Pearce resa sig ur sin rullstol, märkbart imponerad av det nya smärtlindrande preparatets effekter. Pearce slutade under experimentets gång att ta de morfindoser som tidigare hade hjälpt honom att klara vardagen.

Så kommer vändpunkten: BBC:s experimentledare Michael Mosley avslöjar för deltagarna att de alla har fått ett placebopreparat. Tv-kamerorna zoomar in på förbluffade ansikten. Placebo – men jag har ju inte ont längre? Efter avslöjandet fortsätter ett antal deltagare, bland annat Pearce, att ta den kapsel som de nu vet innehåller bara rismjöl. Och för hälften av dem håller de positiva effekterna i sig. ”Jag har fått en annan åsikt och ett annat sätt att leva nu”, säger Pearce till BBC.

Placebo går hand i hand med positiva förväntningar. På samma sätt kan en skeptisk inställning leda till att behandlingen ger sämre resultat. I fallet med BBC:s experiment såg man till att en del av deltagarna fick ett mer förtroendeingivande möte med läkaren som gav dem preparatet. Det har nämligen visat sig att ett empatiskt och förtroendeingivande bemötande leder till större tilltro till behandlingen – som därmed alltså har bättre förutsättningar att ge god effekt. 

Placebo är ett område där det fortfarande saknas många svar. Bland annat kan vi inte i förväg säga något om hur kraftfull effekten faktiskt blir, om den ens uppstår. Men möjligheten att öppet behandla patienten med placebo är en spännande utveckling som kan leda placebo från testmiljöer in på mottagningen.  

Se mer om placeboexperimentet och Jim Pearce i Vetenskapens Värld från 14 januari 2019.  

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020