fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Budget 2019: Hur ska pengarna spenderas inom vården?

Det har nog inte undgått någon att riksdagen i december röstade igenom budgetförslaget från M och KD. Hur kommer prioriteringarna inom vården se ut under de kommande åren?   

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag röstades igenom i riksdagen den 12 december. Sverigedemokraterna röstade för, medan Centerpartiet och Liberalerna valde att lägga ner sina röster. 

”Vi har förhandlat med Moderaterna om ett gemensamt budgetförslag som får på plats ett antal viktiga reformer för Sverige – som gör det mer lönsamt att arbeta, ger ökad trygghet med en satsning på fler poliser och inte innehåller minst reformer och resurser för att vända utvecklingen i svensk sjukvård, som befinner sig i ett svårt läge där folk inte får vård i tid”, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed till Expressen

Jämfört med den budget som lades fram av övergångsregeringen har sjukvård och omsorg här fått 3 miljarder mer. Kortare vårdköer har topprioritet, en fråga som både M och KD lyfte fram i sina valkampanjer, och den så kallade kömiljarden utökas till 2 miljarder. Dessutom satsar man på att utveckla primärvården, genom mer resurser och fasta vårdkontakter. 

Man vill uppmuntra sjuksköterskor att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor, och 400 miljoner kronor är öronmärkta för detta. Även barncancervården har avsatts en särskild bit av kakan. På nationell nivå är tanken att utforma standardiserade vårdförlopp för olika folksjukdomar. Överlag är målet att i större utsträckning styra vården på nationell nivå. 

Läkarförbundet varnade redan 2010 om att satsningen med kömiljarden skulle kunna ge en negativ effekt på återbesök, eftersom dessa inte omfattas av vårdgarantin. ”Det är ett kraftigt verktyg men det måste användas klokt, så man inte upprepar misstagen med undanträngningseffekter”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Läkartidningen. 

Vårdförbundets vice ordförande Ann Johansson är missnöjd över att avdragsrätten för fackföreningsavgifter försvinner. Detta är andra gången som Moderaterna tar bort avdragsrätten för dessa avgifter. För Vårdförbundets medlemmar innebär det att medlemsavgiften ökar med 74 kronor per månad. ”Avdragsrätten hade stärkt partsförhållandena, som är grunden för den svenska modellen, genom att det skulle ha blivit lättare för fackförbunden att rekrytera fler”, säger Johansson till Vårdfokus.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020