fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Hur mådde genomsnittssvensken 2018?

En majoritet av svenskarna anser sig vara vid god hälsa – men denna andel minskar nu för första gången sedan 2004. Vad ser vi för positiva och negativa trender i den svenska folkhälsan 2018?   

I december publicerade Folkhälsomyndigheten resultatet från årets folkhälsoenkät. De flesta i Sverige – hela 70 procent – upplever enligt enkäten att de är vid god hälsa. Däremot har skillnaderna mellan olika grupper ökat, och allra sämst mår lågutbildade. 

Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm (GIH) rapporterade tidigare i år att så många som 46 procent av Sveriges vuxna har så pass dålig kondition att det utgör en hälsofara. Andelen personer med så här dålig kondition har dessutom vuxit med nästan 20 procent sedan 1995, och för ökningen står framför allt män, yngre åldersgrupper, lågutbildade och landsortsbor. I samband med allt vanligare övervikt, som dessutom kryper längre ner i åldrarna, skapar detta oroväckande förutsättningar för svenskarnas framtida hälsa. 

Folkhälsomyndighetens enkät bekräftar även den ökande psykiska ohälsan bland Sveriges unga, särskilt kvinnor. Enligt SKL:s mätningar har antalet patienter som får behandling för psykisk ohälsa ökat med 100 procent sedan 2009. Folkhälsomyndighetens separata undersökning av skolbarns hälsa visar att den psykiska ohälsan ökar även bland barn i skolåldern.  

Ett av årets teman på Socionomdagarna var just psykisk ohälsa bland barn och unga, och Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog fanns på plats. ”Det barn berättar för oss är om ett slags prestationshets där barnet förväntas prestera på livets alla områden, utseendemässigt, idrottsligt, socialt, i skolan och sen få allt detta bekräftat i sociala medier”, säger han i en intervju med Socionomdagarna. Jägerskog understryker att psykisk ohälsa långt ner i åldrarna är en av de största frågorna i dag, och kräver insatser på flera olika områden – i skolan, på övriga instanser som träffar barn i utsatta situationer och inom vården.

Och de goda nyheterna? Årets folkhälsoenkät visar att allt fler svenskar fimpar cigaretten för gott: i dag är det bara 7 procent som uppger att de röker dagligen. Dessutom har alkoholkonsumtion i skadlig mängd minskat bland de yngre åldersgrupperna.

Resultatet från Folkhälsomyndighetens enkät är baserat på svar från ett nationellt urval av 40000 personer i åldrarna 16–84 år.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020