fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Varför ekar specialistutbildningarna för sjuksköterskor tomma?

För tre år sedan bestämde sig regeringen för att göra en satsning på specialistutbildningar för sjuksköterskor och skapade ytterligare 600 utbildningsplatser. Hur kommer det sig att det i dag är ungefär en tredjedel av platserna som står tomma och utbildningar pausas, samtidigt som det fortfarande finns ett behov av specialistsjuksköterskor?

I Vårdfokus (9/10 2018) kan vi läsa om tomma platser på specialistutbildningar för sjuksköterskor – detta trots att det finns en stor efterfrågan på specialiserade sjuksköterskor och många yrkesaktiva gärna skulle vidareutbilda sig. Bra anledningar till att söka en specialistutbildning är bland annat en högre lön och bättre möjligheter att anpassa sina arbetstider. Men för den som har en familj att försörja och inte kan studera heltid samtidigt som man jobbar vid sidan av blir det näst intill omöjligt att vidareutbilda sig utan bibehållen lön.

Socialminister Annika Strandhäll (S) är en av dem som har förespråkat fler utbildningsplatser. Nu vill hon skapa bättre framförhållning vid planeringen av utbildningarna, bland annat genom en effektivare nationell samordning. Man skulle då i ett tidigare skede fånga upp var behoven finns och se till att utbildningar inom bristyrken inte läggs ner.   

För att få fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig har nu allt fler kommuner och regioner börjat erbjuda betalda specialistutbildningar. Men det är inte bara den ekonomiska frågan som orsakar svårigheter för den som vill studera: antagningsbeskeden till utbildningarna kommer ofta så pass sent att det är svårt att få sin ansökan om tjänstledigt godkänd. För att underlätta för potentiella studenter har därför bland annat Göteborgs universitet gjort det möjligt att söka in tidigare för ett antal specialistsjuksköterskeutbildningar.

För att framtidens bemanning ska täcka behoven behövs en bättre dialog mellan utbildningsinstitutioner, regioner och kommuner. Utöver att ge en bättre fingervisning om kommande behov, skulle detta även ge tydligare indikationer om varför sjuksköterskor inte vidareutbildar

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020