fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Läkare Utan Gränser firar 25 år

Uppmärksammade insatser i Angola, Darfur, Haiti ... Och lika uppmärksammade kampanjer på hemmaplan: flyktingläger mitt i stan och barnkistor utplacerade i den svenska vardagen. I år firar svenska Läkare Utan Gränser 25 år.

Visste du att svenska Läkare Utan Gränser var en av de första avknoppningarna till ursprungsorganisationen Medecins Sans Frontières (MSF)? Den svenska organisationen grundades i november 1993 – för nästan exakt 25 år sedan – av tre unga och passionerade läkare som ville göra världen till en bättre plats. Det hela tog sin början i 1980-talets Paris, där Johan von Schreeb anmälde sig som frivilligläkare efter en informationskväll för MSF. Tack vare tidigare erfarenhet från operationssalen skickades han nästan genast till Afghanistan.

”När jag kom hem igen kändes det som om jag inte hade något annat val än att starta en svensk sektion av Läkare Utan Gränser”, säger von Schreeb på organisationens jubileumshemsida*. Han grundade organisationen tillsammans med Anna Vejlens och Stefan Peterson Swartling. De tre träffades vid en inspirationsföreläsning av Hans Rosling, som entusiastiskt stödde idén om ett svenskt utskott. Tillsammans ville de ge svenska läkare och sjuksköterskor en möjlighet att göra en humanitär insats.

Från en insamlingsbudget på 50 000 kr till dagens omsättning på 618 miljoner kronor – man kan tryggt säga att Läkare Utan Gränser är en etablerad organisation med givarnas förtroende. En förutsättning för att bli medlem i organisationen är att ha varit i fält i minst sex månader. Den som vill åka på sitt första uppdrag ska dessutom inte bara vara stresstålig och flexibel, utan även redan ha rest eller arbetat i fattiga länder.

Vice ordförande i Läkare Utan Gränser, Sofie Graner, lyfter i en intervju med Läkartidningen (17/10 2018) fram att organisationen präglas av öppenhet: ”Vi uppmanas att berätta om det vi ser och inte vara rädda för att bli obekväma”. Hon menar att det är en del av framgångsreceptet och anledningen till att man har kunnat fortsätta att utvecklas.

När von Schreeb tillfrågas om organisationens framtid, anser han att utvecklingen bör baseras på forskningsbaserad kunskap om nya hälsohot. Dessutom är det viktigt att värna om den tradition av ärlighet och öppenhjärtighet som Läkare Utan Gränser står för. Detta görs bäst genom att fortsätta lyfta fram de missförhållanden och orättvisor som medarbetarna ser under sina uppdrag runt om världen.

 * Läkare Utan Gränser har skapat en jubileumssida där du kan läsa mer om den svenska organisationens historia och ta del av röster ute i fält.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020