fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Alternativt Nobelpris lyfter fram nyttan med skrattretande forskning

”Make people laugh, then think” – det är devisen bakom det alternativa Nobelpriset, som i år bland annat delades ut för forskning om berg- och dalbanans inverkan på njursten. 

Ig Nobel Prize delades för första gången ut 1991, och bakom det står den vetenskapliga humortidskriften Annals of Improbable Research. Själva prisceremonin hålls alltid på Harvard universitet, och priserna delas ut av tidigare vinnare av det riktiga Nobelpriset. Precis som för det riktiga Nobelpriset omfattar kategorierna bland annat medicin, litteratur, kemi och ekonomi. 

Den forskning som belönades med årets medicinska pris går helt i linje med den grundläggande idén: forskning som får oss att skratta, men också att tänka till. Pristagarna står bakom en studie som visar att njursten kommer ut snabbare om den drabbade patienten åker berg- och dalbana. Inte bara det: det är dessutom mer effektivt om patienten sitter i de sista vagnarna. En komisk studie som kan tänka sig leda till nya, effektivare behandlingsmetoder. 

Bland årets pristagare fanns även svensken Tomas Persson, som belönades under kategorin antropologi för sina studier av schimpanser och människor. Perssons forskarlag vid Lunds universitet har studerat interaktionen mellan djurparksbesökare och schimpanser vid en svensk djurpark. Resultatet? Det visar sig att människorna och aporna härmar varandra i lika stor utsträckning. 

Undrar du varför priset kallas Ig Nobel Prize? Namnet är helt enkelt en ordlek: Ig och Nobel låter tillsammans som ignoble, oädel, på engelska. Om du är nyfiken på vilka fler galna – men tänkvärda – insatser som har belönats finns en fullständig vinnarlista på Improbable Researchs hemsida.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020