fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Vårdpersonal i riskzonen för antibiotikaresistenta bakterier?

Arbetsmiljöverket har granskat riskerna för sjuksköterskor att utsättas för antibiotikaresistenta bakterier. Även om risken är liten, konstateras att vi i dag har alldeles för dåliga kunskaper på området. 

Enligt rapporten är risken generellt liten att smittas av antibiotikaresistenta bakterier på arbetet i Sverige – detta tack vare vår relativt sparsamma antibiotikaanvändning samt ett medvetet arbete med förebyggande åtgärder. Handhygien och personlig skyddsutrustning är viktiga faktorer som gör skillnad. Detta visar en färsk rapport från Arbetsmiljöverket. Bakom rapporten står Ann Tammelin, docent på Karolinska sjukhuset, och Ingemar Qvarfordt, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset. 

Det är framför allt den som arbetar inom vården, på förskola eller med djur som riskerar att smittas av antibiotikaresistenta bakterier. Men all vårdpersonal utsätts inte för samma risk: för den som arbetar inom öppenvården är risken att smittas av bakterierna inte högre än för den genomsnittliga befolkningen. Däremot är det normalt fler bland de som jobbar på sjukhus eller äldreboende som bär på någon typ av antibiotikaresistent bakterie. Detta av naturliga anledningar – sjukhus och äldreboenden är miljöer där antibiotika förekommer i hög utsträckning. 

Tammelin och Qvarfordt konstaterar i rapporten att det behövs bättre insikter kring risker och förebyggande arbete. ”Vi behöver mer kunskap till exempel om effekten av förebyggande åtgärder inom sjukvården för att skydda patienter eftersom åtgärderna, om de är effektiva, även skyddar arbetstagarna”, säger Tammelin. 

De bakterier som man har tittat på i studien är VRE, ESBL och MRSA.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020