fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Ungas ohälsa på bordet i år

Barn och ungas ohälsa var ett viktigt tema under Almedalsveckan, och är även centralt under årets Socionomdagar. Ämnet är minst sagt aktuellt: Folkhälsomyndigheten anger att antalet 15-åringar i Sverige som säger att de har återkommande psykosomatiska besvär har fördubblats sedan 1980-talet. 

Flertalet studier visar att barn och unga i Sverige mår allt sämre, och regeringen avsatte i början av året 100 miljoner för arbetet mot barns och ungas ohälsa. Samtidigt öronmärktes resurser för att stärka bemanningen inom barn- och ungdomsvården. 

Folkhälsomyndigheten anser att några av de främsta orsakerna till att barn och unga mår sämre i dag än för 30 år sedan är prestationsångest, en sämre fungerande skola och större stress relaterat till arbetsmarknaden. Till detta tillkommer en helt ny digital verklighet – så ny att det ännu inte finns någon långtgående forskning på hur till exempel sociala medier påverkar barn och unga. 

En av talarna under årets Socionomdagar är Magnus Järeskog, Bris generalsekreterare. Även Järeskog ser en prestationshets som många barn i dag upplever som stressande. ”Barnet förväntas prestera på livets alla områden, utseendemässigt, idrottsligt, socialt, i skolan och sen få allt detta bekräftat i sociala medier”, säger han till arrangörerna bakom mässan. 

Samtidigt kom föreningen Mind i somras med en rapport där man ifrågasätter retoriken kring ungas psykiska ohälsa. Mind lyfter bland annat fram det faktum att 99 procent av tillfrågade ungdomar tror att de kommer att ha det bra i framtiden. Man påpekar att ”alarmistiska rapporter” kan föra vidare en känsla av hopplöshet och menar att ökningen delvis kan förklaras av ett lägre mörkertal: i dag är det inte lika stigmatiserat att säga att man mår dåligt och därmed vågar fler söka hjälp. 

Vill du fördjupa dig i ämnet tillsammans med kollegor och experter från hela Sverige? Då kan Socionomdagarna (november 2018) eller konferensen Psykisk (O)hälsa – Samhällets barn och unga (januari 2019) vara något för dig.  

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020