fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Valet 2018: Hur ser framtiden ut för den svenska sjukvården?

Vi bestämde oss för att göra månadens nyhetsbrev till en valspecial, med en sammanfattning av riksdagspartiernas åsikter gällande sjukvården. Vilka frågor är extra viktiga och hur går tankarna för de kommande fyra åren?

Socialdemokraterna: ”Sjuksköterskor ska få läsa till specialister med studielön eller utbildningsanställningar”
Socialdemokraterna lyfter personalbristen som en av de viktigaste frågorna. Man vill anställa 14 000 personer till vården och fortsätta med de pågående satsningarna på förlossningsvård, cancervård och psykiatri. Socialdemokraterna är emot privatiseringen av sjukvården och anser att majoriteten av personalen ska vara fast anställd.

Moderaterna: ”Alla som vill ska ha rätt till en fast vårdkontakt”
Moderaterna vill korta vårdköerna genom en satsning på 3 miljarder kronor. Av dessa pengar ska en del öronmärkas för barnpsykiatrin, där väntetiden ska vara obefintlig. Man anser att vården i dag är för sjukhustung och att närvården behöver byggas ut. Moderaterna understryker att de står bakom den nuvarande abortlagstiftningen.

Sverigedemokraterna: ”Vi välkomnar konkurrens inom välfärdssektorn så länge detta leder till ökad valfrihet, kvalitet och patientnöjdhet”
Sverigedemokraterna anser att arbete för bättre tillgänglighet inom primärvården samt kortare köer till akutvården är den svenska sjukvårdens kärnfrågor. Man vill ta bort skifttjänstgöring och karensdagar för sjukvårdspersonal. Enligt Sverigedemokraterna är antalet aborter i Sverige oroväckande högt.

Miljöpartiet: ”Allt vi kan göra för att minska ohälsan sparar pengar som vi kan använda för att bygga ut vården”
Miljöpartiet vill utbilda fler läkare och specialistsjuksköterskor. De tycker inte att vård och omsorg ska bedrivas i vinstsyfte, utan vill se mer statsbidrag till kommuner och landsting. Man vill även förbättra möjligheterna till digitala läkarbesök.

Centerpartiet: ”Du som patient ska få ökade möjligheter att välja vård i hela landet”
Centerpartiets hjärtefrågor är de långa vårdköerna och den dåligt fungerande barn- och ungdomspsykiatrin. Man anser att sjuksköterskor som vidareutbildar sig ska ha betalt under studietiden. I dag är möjligheterna att välja var man söker vård för dåliga.

Vänsterpartiet: ”Vi tycker inte att vinstsyftande företag ska bedriva verksamhet med skattemedel i sjukvårdens kärnverksamheter”
Vänsterpartiet anser att alla i Sverige, oavsett socioekonomisk bakgrund och geografiskt läge, ska ha samma förutsättningar för vård. Man vill även göra riktade satsningar på kvinnors hälsa, barnhälsovården och vårdpersonalens arbetsmiljö.

Liberalerna: ”Patienter stärks av makt och kunskap att välja samt möjlighet att vara delaktiga”
Även Liberalerna lyfter fram vårdköerna som en av de viktigaste frågorna. De vill återinföra kömiljarden, erbjuda samtliga patienter möjligheten att välja en fast husläkare samt öka sjuksköterskornas möjligheter att göra karriär och gå upp i lön.

Kristdemokraterna: ”Det behövs en genomgripande reformering av svensk sjukvård”
Kristdemokraterna anser att staten ska ha huvudansvar för vården för att på så sätt garantera lika tillgång till vård av god kvalitet. Akutmottagningarna bör avlastas genom att primärvårdens öppettider förlängs till kvällar och helger.


Källor: Aftonbladet 2018-04-26: ”Valet 2018. Politiker: Så vill vi göra med vården” samt partiernas valmanifest och hemsidor. Medkomp är ett politiskt obundet företag och tar inte ställning för något av ovanstående partier.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020