fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Läkare – är det här du?

Det finns många stereotypa bilder av läkaren, särskilt utanför vårdsektorn. Men vad stämmer egentligen? Vi tittar närmare på Läkartidningens sammanställning över den svenska genomsnittsläkaren ... 

Enligt Läkartidningen bor och jobbar den typiska läkaren i en av våra storstäder: Stockholm, Göteborg eller Malmö. Hen är specialist i allmänmedicin, internmedicin eller kirurgi. Arbetsveckorna är vårdens längsta, över 41 timmar i veckan. Men genomsnittsläkaren är nöjd på jobbet, med chefen, lönen och utvecklingsmöjligheterna. Den negativa sidan är framför allt de långa arbetspassen utan raster och stressen som följer med hem. 

Var fjärde läkare har minst en läkarförälder, och en lika stor andel är gift med en annan läkare. Kanske har en livspartner inom samma yrke bättre förståelse för de långa arbetsdagarna och passionen för arbetet som håller i sig utanför arbetstiden? Genomsnittsläkaren har ändå plats för annat i livet än bara medicin: hen är både sportig och aktiv i föreningslivet. Dessutom gillar hen att resa, läsa och lyssna på musik.

Men är genomsnittsläkaren i Sverige man eller kvinna? Faktiskt både och! Den vanligaste läkaren är antingen en yngre kvinna specialiserad i allmänmedicin eller en äldre man specialiserad i kirurgi. Totalt sett är något över hälften av Sveriges läkare kvinnor, och en tredjedel av läkarna är i dag födda i ett annat land än Sverige.

En skillnad mellan den äldre och den yngre genomsnittsläkaren är den yngres nya syn på yrket. Det finns ett sug efter rörlighet, att testa olika typer av yrkesroller. Det är inte bara det traditionella kliniska arbetet på sjukhus som lockar, utan läkaren kan lika gärna arbeta en period inom medtech-industrin eller som affärskonsult.

Läs mer statistik om den svenska genomsnittsläkaren i ”Här är Sveriges vanligaste läkare”, Läkartidningen 11/2018.  Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020