fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Fler med utländsk bakgrund bland framtidens sjuksköterskor?

Färsk statistik om Sveriges yrkesutbildningar visar att sjuksköterskeyrket är populärt bland studenter med utländsk bakgrund. Men gruppen har även en relativt hög andel studenter som hoppar av utbildningen innan examen. 

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, tar fram statistik om Sveriges universitetsutbildningar. Deras statistikdatabas ger en bild av Sveriges studenter – vem läser vad, hur många tar sin examen och hur många hoppar av på vägen?

Bland de studenter som började läsa till sjuksköterska under läsåret 2016/2017 hade 25 procent utländsk bakgrund. I begreppet ”utländsk bakgrund” räknar UKÄ in den som själv är född utomlands eller som har två föräldrar födda utomlands. Det senaste decenniet har andelen universitetsstudenter med utländsk bakgrund ökat med cirka sex procent i genomsnitt på samtliga utbildningar.

Bland studenter som läser till röntgensjuksköterska var andelen studenter med utländsk bakgrund så hög som hälften. Men det är bland de som börjar läsa till apotekare och receptarier som man ser de allra högsta siffrorna inom vårdyrken: här har hela 74 procent utländsk bakgrund.

Tyvärr visar statistiken även på avhopp från dessa utbildningar. Bland sjuksköterskestudenterna är det fler män än kvinnor som hoppar av, och det är en större andel studenter med utländsk bakgrund som hoppar av än studenter med svensk bakgrund. Två faktorer som ökar risken för avhopp från sjuksköterskeutbildningen är låg ålder och låga gymnasiebetyg.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020