fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Mensa belönar psykiatrikern som fått oss att träna – för hjärnans skull

Anders Hansen är psykiatriker och författaren bakom boksuccén Hjärnstark. Hansen har på ett lättfattligt sätt visat oss den positiva effekt som fysisk aktivitet har på hjärnan. Nu får han Mensas årliga pris för sitt arbete i intelligensens tjänst.

Föreningen Mensa delar varje år ut ett pris till en person eller organisation som i sitt arbete har främjat den mänskliga intelligensen. Tidigare år har priset gått till bland annat ekonomiprofessorn Michael Dahlén och hjärnforskaren Katarina Gospic. Årets pris gick till Anders Hansen – psykiatrikern och succéförfattaren som är känd från både radio och tv. I sommar hittar du dessutom hans hjärnsmarta träningstips på Arlas mjölkpaket.

Hansen berättar för Mensa att han redan som liten fascinerades av hjärnan, och därför bestämde sig för att bli läkare och psykiatriker. Boken Hjärnstark (2016) har blivit en riktig dundersuccé – i Sverige har den sålt i 190 000 exemplar, och dessutom har den gått vidare till översättning i femton länder. ”Det nya i budskapet är att hjärnan är ett organ som påverkas och stärks fantastiskt mycket av fysisk aktivitet”, säger Hansen i en intervju med Läkartidningen. Hansen har i sin bok samlat essensen av ett stort antal forskningsrapporter som visat att hjärnan mår bra av fysisk träning.

Men vad är det som gör att vi har gått man ur huse för att följa Hansens råd? Den som läst hans bok kan nog hålla med om att han lyckas presentera fakta på ett lättillgängligt sätt. Han ger dessutom konkreta exempel på hur vi kan uppnå de positiva effekterna. ”Det har inte med prestation och långlopp att göra, man får de positiva effekterna i hjärnan även av blygsamma insatser”, säger han till Mensa. Hansen själv är ingen träningsgalning, utan spelar tennis och fotboll någon gång i veckan.

Under våren har han vid sidan av arbetet och föreläsningarna skrivit på en ny bok, och denna gång ska det handla om vårt moderna samhälles påverkan på hjärnan.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020