fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Regeringen satsar på vården i årets vårdbudget

I mitten på april presenterade regeringen ändringarna i 2018 års budget. En stor del ska gå till kortare vårdköer, mer personal i vården och fler tekniska lösningar i äldreomsorgen.

Regeringen kallar ändringsförlagen vårbudgeten 2018 för ”nya satsningar”, och det rör sig om totalt 2,6 miljarder kronor. Utöver de ökade resurserna till vård och omsorg har man även avsatt mer pengar till bland annat kommunala sommarjobb för unga, stöd till investeringar i solceller och medel för information och utbildning mot sexuella trakasserier. Totalt avsätter budgeten närmare en miljard kronor för vård och omsorg under 2018.

I budgetpropositionen skriver regeringen att en del av vårdpengarna bör flyttas över från sjukhusvården till primärvården. Det tidigare förslaget om professionsneutral vårdgaranti samt satsningarna på vårdens personal är ett led i detta arbete.

– Vi har aviserat att vi vill höja välfärdsmiljarderna med ytterligare tio permanenta miljarder från och med 2020. Det är avgörande för välfärden. Det kommande årtiondet behöver minst 200 000 fler anställas där, säger finansminister Magdalena Andersson.

Av vårdsatsningen på totalt 600 miljoner kronor ska 400 miljoner avsättas för att korta vårdköerna i sommar. Regeringen vill förbättra tillgängligheten med hjälp av mer personal och mobila vårdteam. På så sätt minskas trycket på vårdcentraler och akutmottagningar, och utsatta patientgrupper kan slippa väntan på en överfull mottagning.

– Nu lägger vi en ny pusselbit i arbetet för att kapa vårdköer, ge personalen bättre förutsättningar och öka tillgängligheten i vården. Det är investeringar vi väljer framför stora skattesänkningar, säger socialminister Annika Strandhäll.

De återstående 200 vårdmiljonerna ska gå till åtgärder av personalbristen. Meningen är att landstingen bland annat ska kunna erbjuda vårdpersonal med bristkompetens att stanna kvar på arbetet efter 65 års ålder.

Regeringen satsar även 350 miljoner kronor på äldreomsorgen. Pengarna är avsatta för investeringar i så kallad välfärdsteknik – till exempel digitala trygghetslarm, sensorer eller digitala vårdmöten.

Tio miljoner kronor kommer att användas till att snabba på utvärderingarna av vårdexamen från andra länder. Andersson påpekar att alla som har rätt att stanna i Sverige och har en utbildning behöver komma ut på arbetsmarknaden så snart det bara är möjligt, för att hjälpa till att fylla de luckor som vi i dag ser inom vården.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020