fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Läkare i mobilen: kontroversiell vård utanför dagens regelverk

I dag är en läkarkonsultation tillgänglig bara några klick bort – och ibland för inga pengar alls. Men nätdoktorerna har fått diskussionerna att gå varma kring vad som är kvalitativ vård, och vem som ska stå för kostnaden.

Utan tidigare regelverk eller myndighetsrekommendationer är det svårt att kontrollera vilken typ av vård som ges via nätet eller hur detta påverkar kvaliteten. Tidigare diskussioner har bland annat ifrågasatt utskrivning av antibiotika och ställandet av vissa diagnoser som anses kräva en fysisk examination. Dessutom är en stor del av nätdoktorernas patienter barn, det vill säga en patientgrupp som har svårt att själva beskriva sina symtom korrekt.

Vård på nätet – för alla?
I början av mars beslutade regeringen att Socialstyrelsen nu ska utreda nätvården. Målet är att fastställa vilken typ av vård som överhuvudtaget bör erbjudas utan att det har skett ett fysiskt möte med patienten. Socialstyrelsen kommer att ta fram rekommendationer kring vilken vård som passar för digitala vårdmöten, och samtidigt föreslå kvalitetsprocesser som ser till att även vård via nätet uppfyller vissa krav.

Samhällets ansvar att ställa krav på trygg vård
I ett pressmeddelande från regeringen säger socialminister Annika Strandhäll att det behövs ett tydligare regelverk för digitala vårdmöten. ”Vi måste se till att också digitala vårdmöten omfattas av de regelverk och kontrollsystem vi har för att säkra patientsäkerhet och se till att vårdens resurser används där de behövs som mest”, menar Strandhäll. Hon understryker att det är samhällets roll att ställa krav på en trygg vård av hög kvalitet – även när vården sker via en app.

Gratis nätvård i hela Sverige – men vem betalar?
En av nätaktörerna, Doktor.se, köpte i årsskiftet upp Vingåkers vårdcentral i Sörmland. Sörmlands landsting erbjuder gratis primärvård, vilket innebar att Doktor.se via vårdcentralen därmed kunde börja erbjuda gratis nätvård till patienter över hela Sverige. Men som bekant har det mesta sitt pris, och så även i detta fall: kostnaden för besöket hamnar istället på patientens hemlandsting. Det innebär att om ett besök är gratis för patienten, betalar hemlandstinget hela kostnaden på 650 kr.

Patientavgift ger jämnare kostnadsfördelning
För att patientkostnaderna ska fördelas på ett rättvisare och mer hållbart sätt har nu Sveriges kommuner och landsting (SKL) gått ut med en rekommendation om en patientavgift på minst 100 kr för ett digitalt patientbesök. SKL menar även att en avgift på vårdbesöket minskar risken att patienter söker vård utan att egentligen behöva det.
Nästa steg blir att lägga upp det strategiska arbetet för framtidens digitala vård tillsammans med landsting och regioner. ”Det finns en stor utvecklingskraft i våra hälso- och sjukvårdsverksamheter, inte minst i primärvården kommer digitaliseringen att hela tiden öppna nya möjligheter”, säger Anders Henriksson, förste vice ordförande för SKL.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020