fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Snabb överblick: Kuratoryrket på väg att legitimeras

I början på februari kom regeringen med ett nytt lagförslag om att införa legitimation för kuratorer. Hur kommer detta att se ut i praktiken? Vi ger dig en kort sammanfattning av den senaste utvecklingen.

Enligt lagrådsremissen är syftet med en legitimation för kuratorer framför allt att öka patientsäkerheten. Dels kommer det att finnas tydliga krav på kompetens för den som innehar en legitimation, dels kan legitimationen återkallas om kuratorn skulle visa sig uppenbart olämplig att utöva yrket. Även yrkets status skulle stärkas, eftersom en legitimation garanterar ett minimum gällande kompetens och erfarenhet.

Grunden till legitimationen skulle vara examen från en hälso- och sjukvårdskuratorutbildning. Det är fortfarande inte helt klart hur utbildningen kommer att se ut, men den kommer antagligen att i princip motsvara en socionomexamen eller en socionomexamen med någon typ av påbyggnad. Personer som i dag redan är yrkesverksamma som kuratorer har möjlighet att legitimera sig under en övergångsperiod på fem år. För detta krävs en socionomexamen samt fem års erfarenhet inom yrket, eller två års erfarenhet och relevant påbyggnadsutbildning. Lagförslaget är tänkt att träda i kraft sommaren 2019.

En av skillnaderna som legitimationen kommer att föra med sig är kravet att även kuratorer inom den privata sjukvården måste föra journal. Kurator är i dag den enda högskoleutbildade yrkesgruppen inom vård och hälsa som inte har en legitimation, och många i dag yrkesverksamma kuratorer hoppas på att legitimationen kan föra med sig en tyngd och respekt för yrket även hos arbetsgivarna.

Akademikerförbundet SSR har länge drivit frågan om legitimation för kuratorer. De har aktivt arbetat med konstruktiv återkoppling till regeringen gällande det kommande lagförslaget, och under kampanjen #legitimationnu har man sammanställt en heltäckande överblick med både den senaste utvecklingen i frågan och länkar till relevanta rapporter, remisser och annan dokumentation.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020