fbpx
Warning: imagecreatefrompng(): gd-png: libpng warning: iCCP: known incorrect sRGB profile in /customers/f/e/3/medkomp.se/httpd.www/libraries/vendor/joomla/image/src/Image.php on line 705

☎ 010-500 55 00     ✉ info@medkomp.se

Arbetsförmedlingen siar om framtidens yrken – och du är med på listan

Två gånger om året gör Arbetsförmedlingen en prognos över läget på den svenska arbetsmarknaden. Prognosen innehåller även en beräkning för de kommande fem åren. Det betyder att den som nu ska välja utbildning och yrke får en tydlig fingervisning om hur arbetsmarknaden kommer att se ut när det är dags att ta examen.

I Arbetsförmedlingens prognos från februari 2018 råder en positiv ton: antalet sysselsatta personer i Sverige ökade med nästan 100 000 under 2017 jämfört med året innan. Årets februariprognos visar bland annat på ett enormt behov av sjuksköterskor inom flera olika områden. Läkare hamnar på fjärde plats på listan över yrken med störst personalbrist, och även för socionomer pekar behovskurvan uppåt.

Redan 2016 diskuterades det skriande behovet av specialistsjuksköterskor, och årets prognos fortsätter i samma spår. Hälso- och sjukvården är i dag ett av våra största yrkesområden med en personalstyrka på närmare en halv miljon personer. De vårdyrken som toppar årets behovslista är grundutbildade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor inom både allmän och akut hälso- och sjukvård samt läkare.

I takt med att Sveriges befolkning ökar och psykisk ohälsa uppmärksammas mer och mer, behöver vi fler yrkesverksamma inom socialt arbete. I dag jobbar cirka 300 000 personer inom socialt arbete och det har under en längre tid funnits ett stort intresse för utbildningar inom området. Trots detta råder det brist på framför allt socialsekreterare, biståndsbedömare och kuratorer, och jobbmöjligheter inom området bedöms som mycket goda även sett över en femårsperiod.

Arbetsförmedlingens prognos tas fram genom intervjuer med tusentals arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor. Utöver den information som samlas in under intervjuerna tittar Arbetsförmedlingen även på den historiska utvecklingen inom en viss bransch samt på det allmänna ekonomiska läget i landet.

I en rapport från februari 2017 kunde Statistiska centralbyrån (SCB) konstatera att 6 av 10 sjuksköterskor som då jobbade inom andra områden än vården kunde tänka sig att gå tillbaka till sitt tidigare yrke. De sjuksköterskor som kunde tänka sig att återvända till yrket angav att förutsättningarna för detta var rimligare arbetsvillkor, en högre lön och större möjlighet att styra över sin situation.

Med andra ord kommer det att vara ett fortsatt stort behov av personal inom vården, men vi kan också se att den som väljer vårdyrken gärna är med och fyller upp luckorna – under vettiga förhållanden och till den ersättning som man faktiskt är värd.

Kontakt

Gävlegatan 16
113 30 Stockholm

010-500 55 00
info@medkomp.se
 

Följ oss i sociala medier

ARBETA SOM HYRSJUKSKÖTERSKA

Policy

rdda-barnens-medkomp1.png
Medkomp är stolt företagsvän till
Rädda Barnen

NYHETSBREV

I vårt nyhetsbrev läser du mer om Medkomps arbetsområden, uppdateras om aktuella branschnyheter och får information om våra kommande evenemang. 

Genom att registrera dig godkänner du Medkomps integritetspolicy.

© Copyright Medkomp Ab - 2020